Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Çalışmaları, Uygulama ve Araştırma Merkezi I. Kurgusal Duruşma Yarışması Hk. | Hukuk Fakültesi | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Değerli Öğrencilerimiz,

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Çalışmaları, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 2021-2022 Bahar döneminde birincisi gerçekleştirilecek olan Kurgusal Duruşma Yarışması Fakültemiz hocalarının danışmanlığında gerçekleştirilecektir. Yarışma yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.
Fakültemizin Ceza Hukuku Anabilim Dalı hocaları tarafından kurgulanan ceza hukuku alanına ilişkin olay Hukuk Fakültemizin internet sitesinde yayımlanmıştır. Takımların ilgili olayı hem iddia hem de savunma taraflarını temsilen iki ayrı dosya şeklinde hazırlaması gerekmektedir. Hazırlanan dosyalar en geç 12.04.2022 Salı saat 17:00’a kadar Arş. Gör. Yakup GÜNDOĞDU’ ya teslim edilmelidir.
Yarışmaya katılan takımların hazırlamış olduğu dosyalar, anonim hale getirilerek jüri üyelerine sunulacaktır. Jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucunda, sözlü aşamaya geçenler 19.04.2022 tarihinde Fakültemizin internet sitesinde ilan edilecektir. Sözlü aşamaya geçen takımların tarafı (iddia ve savunma) kura usulüyle belirlenecektir. Sözlü aşama 10.05.2022 tarihinde Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Binası Kurgusal Duruşma Salonunda jüri üyeleri ve seyircilerin katılımıyla gerçekleştirilecektir.
Birinci olan takımın üyelerine ödül verilecektir.

Yarışma Kuralları:
1) Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri yarışmaya katılabilir.
2) Takımlar üçer kişiden oluşacak olup her takımda en az bir 4. sınıf öğrenci olması gerekmektedir.
3) Yarışmaya başvuruda bulunan her takım, iddia ve savunma taraflarını temsilen iki dosya hazırlayacaktır.
4) Hazırlanan dosyaların başına, her takımın kendi belirleyeceği takım ismi ile takım üyelerinin ad-soyad ve öğrenci numaralarının bulunduğu bir kapak eklenmelidir.
5) Takımların hazırlamış oldukları dosyaları, en geç 12.04.2022 saat 17:00’a kadar Arş. Gör. Yakup GÜNDOĞDU’ya, hem e-mail (yakup.gundogdu@hku.edu.tr adresine PDF ve Word formatında) yoluyla hem de basılı olarak elden teslim etmesi gerekmektedir.
6) Hazırlanacak dosyalar; A4 kâğıda, Türkçe karakterlerle 12 punto Times New Roman yazı karakteri ve 1.5 satır aralığı ile yazılacaktır. Dipnotlarda Times New Roman karakteri, 10 punto ve tek satır aralığı uygulanmalıdır. İddia ve savunma tarafları için ayrı ayrı hazırlanacak dosyalar, her bir dosya için toplam yirmi sayfayı geçmemelidir. Hazırlanan dosyalar, her bir dosya için üç nüsha olarak teslim edilmelidir. Sözlü aşamaya katılan takım üyeleri resmiyete uygun kıyafetler ile yarışma salonuna gelecektir.
7) Takımlar talepleri doğrultusunda kendi aralarından birini takım sözcüsü olarak seçebilirler. Sözcü seçilmesi durumunda sözlü savunmayı yapacak olan kişi sözcüdür fakat takımlara yöneltilen soruları tüm takım üyelerinin cevaplama hakkı vardır.
8) Takımların yazılı aşamadaki değerlendirmelerinde dikkate alınacak hususlar “hukuki bilginin doğru kullanımı, konuya ilişkin örnek yargı kararlarının belirtilmesi, dilbilgisi kurallarına uyulması, olaya bağlı kalınması ve bir hukukçu adayına yakışır düzeyde kendilerini ifade etmeleri” olarak belirlenmiştir. Sözlü aşamadaki değerlendirmede ise dikkate alınacak hususlar “hukuki bilginin, sürenin, beden dilinin ve üslubun doğru kullanımı, dosyaya bağlı kalınması ve yöneltilen sorulara verilen cevapların yerinde ve hızlı olması” olarak belirlenmiştir.

YARIŞMA TAKVİMİ
12 Nisan 2022 Salı – Dosyaların Son Teslimi
19 Nisan 2022 Salı – Yazılı Aşama / Dosya Sonuçlarının İlanı
10 Mayıs 2022 Salı – Sözlü Aşama

Kurgusal Duruşma Yarışması Olay Metni için tıklayınız.